Információ Általános tudnivalók VoIP ismertetése
 

    
 Amennyiben szolgáltatásainkkal felkeltettük érdeklödését és/vagy további információt
 szeretne bármilyen technikai kérdéssel vagy lehetséges testreszabásról, egyedi
 implementációval kapcsolatosan, érdeklõdését szívesen vesszük és várjuk az
 info@inttalk.com címen.

 

1.1 Mi az a VoIP?

A VoIP ( 'V'oice 'o'ver 'I'nternet 'P'rotocol - Protokol a hang interneten keresztüli átvitelére) az internetes hangátvitel szabványa. Ahogy már a VoIP elnevezéseből is kiderül, a cél hang (elsősorban emberi hang) átjátszása adatcsomagok formájában az interneten keresztül. A VoIP technika alkalmazása során használhatunk arra dedikált hangátviteli eszközöket (un. accelerating hardware) vagy hagyományos személyi számítógépeket.

1.2 Hogyan mûködik?

Már hosszú évekkel ezelőtt megszületett a felismerés, hogy célhelyek közötti hangátvitel digitális formában is történhet: a küldést megelőzően egy un. ADC (analog to digital converter) használatával az analóg hangot digitalizálnunk kell, a digitalizált hangot át kell játszanunk, majd a célhelyére eljuttatott digitalizált hangot egy DAC (digital to analog converter) segítségével vissza kell alakítanunk digitális formáról analóg formára. A VoIP tehát így működik: a hangot digitalizált adatcsomagok formájában el kell juttatnunk a célhelyre és ott visszaalakítva analóg formára le kell játszanunk.

A digitalizált formátumú hang az analóg hanggal szemben több lehetőséget is nyújt: jobban kezelhető, mivel könnyen tömöríthető, továbbítható (routeing), átkonvertálható új, akár jobb formátumra is, és mindezek mellett zajtűrése is jobb az analóg jelénél (pl. asonlítsuk csak össze GSM-et a TACS-el).

A VoIP alkalmazások legtöbb esetben a TCP/IP protokoll helyett UDP/IP protokollt használ.

A folyamat tömör ábrája:

Hang (forrás)      ADC      Internet     DAC      Hang (célállomás)

1.3 A VoIP elõnyei a PSTN-el szemben.

A hagyományos telefonvonalak használatakor általában a beszélt idő arányában kell a vonalat üzemeltető vállalatnak fizetnünk, vagyis minél többet beszélünk, annál többet kell fizetnünk. Továbbá, mindaddig, amíg beszélgetést folytatunk a használt vonal foglaltá válik és egyszerre csak egy személlyel beszélhetünk. A VoIP esetében viszont bármilyen időarányos költségtől függetlenül nyílik lehetőségünk egyszerre akár több személlyel is beszélgetést létesítenünk (konferenciabeszélgetés), mely beszélgetés egyetlen feltétele, hogy a feleknek internethozzáféréssel kell rendelkezniük.


A VoIP ismertetése


 
 
IntTalk Support:
  
support@inttalk.com
     
 
    Kezdõlap   | Információ   |   Business   |   Letöltés  |   Kapcsolat       -        in english  
IntTalk © 2004 - 2005 Minden jog fenntartva!